Hi, ik ben Joy!

Deze blog gaat over mijn avontuur als ondernemer.
Ook een beetje over mijn lief en over hoe ik in het leven sta.

Coffee Date #1

Coffee Date #1

Jennick Scheerlinck

Founder en CEO van Hoplr, ondernemende IT-nerd, muziekfanaat
Jennick: Long Black // Joy: Cappuccino @ Kolonel Koffie


Hoe we elkaar kennen

Jennick is mijn eerste koffiedate en wat voor één! We spraken af op een maandagochtend bij Kolonel Koffie in Antwerpen. Na twee uur praten, moest ik jammer genoeg echt vertrekken omwille van andere afspraken. Was dat niet het geval geweest, had ik daar tot sluitingstijd met hem kunnen praten over het leven en het ondernemerschap.

Nochtans kennen we elkaar niet zo goed. Ik leerde hem kennen op Tomorrowland in 2016, waar ik samen met Jennicks neef, overigens één van mijn goeie vrienden, was. Eén van de eerste dingen die ik aan bijna zo goed als iedereen vraag, is: "Wat voor werk doe je?". Hij vertelde me over het buurtplatform Hoplr, waar hij oprichter en CEO van is.

Een festivalweide is nu niet onmiddellijk de meest geschikte plaats om daarover uit te weiden (you see what I just did there? *insert laughter here*), dus we hielden contact. Via WhatsApp polste ik af en toe naar de stand van zaken van Hoplr en onlangs vond ik het hoog tijd om samen op de koffie te gaan om onze babbel verder te zetten.

Spread the word

We waren amper begonnen of ik kreeg al een eerste belangrijk advies mee: "Vertel zoveel mogelijk mensen over je idee. Een idee is maar een idee en wordt sowieso door iedereen anders uitgewerkt. Het gaat over je eigen product ontwikkelen, product-market fit zijn en tractie krijgen. Zoals het Engelse gezegde het zegt: An idea is worth nothing, execution is everything."

"Praat met veel mensen over je idee en neem in je op hoe anderen naar je idee kijken. Daaruit kan je leren."

BAM - neemt hij daar even mijn grootste zorg van het moment weg. Ik heb me al vaker afgevraagd of je wel te koop moet lopen met een goed idee. Er zijn toch altijd mensen die meer mankracht of financiële middelen hebben om iets te ontwikkelen. Sinds mijn gesprek met Jennick houd ik het idee niet meer angstvallig voor mezelf, maar vertel ik erover, zonder al te veel in detail te treden.

No start-up without sacrifices

Jennick garandeert me dat de weg naar succes ongelofelijk bumpy is, dat ik ga moeten leren omgaan met serieuze teleurstellingen. "But that's when the passion kicks in", zegt hij. "Je gaat investeren met heel uw zijn en dát maakt het verschil. En dan, dan ga je het moment bereiken waarop je beseft dat het effectief slaagkans heeft."

Hij vertelt me welke tegenslagen hij en zijn business partner Jonas hebben moeten incasseren, dat ze er samen alles aan hebben gedaan om niet te moeten opgeven, om de Hoplr visie te blijven voortzetten. "Het is een proces van blijven verbeteren en heruitvinden. Uiteindelijk is het de aanhouder die wint."

"Je gaat boterhammen met choco moeten eten (by figure of speech of course). Investeerders investeren niet als je het zelf ook niet doet."

Je zou denken dat zo'n woorden afschrikken. Integendeel, het geeft me alleen maar meer zin om mijn dromen na te jagen. Ze maken het daar waar bij Hoplr.

Misschien ben jij er nog niet bekend mee, en dat kan te maken hebben met het feit dat je niet tot de doelgroep behoort of omdat ze nog niet actief in jouw buurt bezig zijn, maar Jennick was zo vrij om me inzicht te geven in hun cijfers en ik kan alleen maar bewondering uiten voor hetgeen ze tot hiertoe al gerealiseerd hebben.

Networking

"Netwerken is heel belangrijk, maar don't overdo it." Ik moet hardop lachen wanneer hij zegt dat je je niet als netwerksloerie wil profileren. "Je hebt beter een 'diep' netwerk als een breed netwerk. Zorg ervoor dat je de achtergrond leert kennen van de mensen waarmee je spreekt en kom integer over. Zo gaat men je vanzelf succes gunnen."

"Ondernemen is continu uit uw comfortzone treden, mensen ontmoeten, buiten komen." Persoonlijk heb ik netwerken altijd leuk gevonden, wellicht omdat ik een sociaal beestje ben. Toch kan ik beamen dat het enkele jaren terug soms onwennig kon aanvoelen, maar ook dat het een zeer effectief medium is.

"Tot mijn zesentwintigste was ik een typische IT-nerd die zijn kamer niet verliet. Wanneer je de founder van een start-up bent, ga je een gesprek moeten kunnen voeren om je bedrijf te vertegenwoordigen."

Jennick staat er als ondernemer. Hij komt rustig en bekwaam over, waarbij niets doet vermoeden dat deze jongeling daar ooit aan heeft moeten werken. 

Wat een topper van een koffiedate!

Dé reden waarom je met vreemden moet praten

Dé reden waarom je met vreemden moet praten

Een introductie

Een introductie