Hi, ik ben Joy!

Deze blog gaat over mijn avontuur als ondernemer.
Ook een beetje over mijn lief en over hoe ik in het leven sta.

3 dingen die ik geleerd heb van de pop-up koffiebar

3 dingen die ik geleerd heb van de pop-up koffiebar

Zoals ik eerder al schreef, heb ik een pop-up koffiebar in Berchem uitgebaat. Het was een geweldige ervaring waarbij ik veel geleerd heb, maar deze drie dingen zijn toch het meest blijven hangen.

Klantenbinding 

Alles staat en valt met je klanten. Geef deze de nodige aandacht en zorg, en je krijgt dat in drievoud terug. Klanten zijn mensen, en mensen praten graag. Ja, soms ben je de toogpsycholoog* van dienst. Als dat niet je ding is, zou ik er al niet aan beginnen. Sociaal zijn, aandachtig kunnen luisteren en details onthouden zijn zeker geen overbodige eigenschappen.

De laatste dag van de week ging ik ook steeds tegen het einde van de dag mijn overgebleven gebak uitdelen aan mijn vaste klanten. Beter als bij het vuilnis te smijten, denk ik dan.

Pop-Up Kornél &Joy in Berchem

Maak het jezelf niet te moeilijk

Het vermoeiendste aspect van deze ervaring was het feit dat ik mijn mise-en-place niet ter plaatse kon doen. Ik wist op voorhand dat ik gedurende vijf weken 7/7 zou werken. Waar ik geen rekening mee had gehouden, was dat de voorbereidingen nog zoveel tijd in beslag zouden nemen.

Ik kan de avonden dat ik tot middernacht of later druk in de weer was met het bakken van taarten en quiches niet op één hand tellen. Met als uitschieter die ene nacht dat ik om 2u20 de laatste taart uit de oven haalde.

Details maken het verschil

Het zit 'm soms in kleine dingen die toch een grote impact kunnen hebben. Om maar enkele voorbeelden te geven:

  • Zon of geen zon, ik zette elke dag het terras volledig uit. Zo zien voorbijgangers onmiddellijk dat je open bent.

  • Alle lichten waren altijd aan. Ik zit zelf ook niet graag in een donker kot, dus kan me inbeelden dat dit voor mijn klanten ook zo is.

  • Begroet de mensen! Het lijkt zo'n vanzelfsprekendheid, niet? Als ik ergens binnen kom en er geen reactie op mijn "Hallo!" volgt, is voor mij de toon al gezet.

  • Ken uw klanten... Ik zei het hierboven ook al, maar besteed gewoon wat aandacht aan de kleine details. Eén van de eerste dagen had ik een klant over de vloer die zei dat hij geen chocolaatje bij zijn koffie wou. De eerst daaropvolgende keer heb ik het nog eens ter bevestiging gevraagd en vanaf dat moment heb ik het steeds spontaan toegepast. Je klant gaat niet zeggen dat hij dat apprecieert, maar wees er maar zeker van dat het wel het geval is.

Ze zeggen toch vaak 'mensen kopen van mensen' en daar zit enorm veel waarheid in.

*Met dank aan mijn lief voor deze prachtige term.

5 voordelen van coworking spaces

5 voordelen van coworking spaces

Die keer dat ik een koffiebar uitbaatte

Die keer dat ik een koffiebar uitbaatte