Fifty Coffees

 

het idee achter fifty coffees

Een tijdje terug las ik het artikel 'Why you need to take 50 coffee meetings'. Ik was onmiddellijk verkocht voor het idee om 50 koffietjes te drinken met iemand én er een voordeel uit te halen voor mijn carrière. Niet moeilijk ook; ik ben een opportunist en 50 koffies drink ik standaard op maximum 20 dagen tijd. Een duidelijke win-winsituatie. 

Daarbij komt ook nog eens dat ik een sociaal wezen ben. Ik kan er zo van genieten om een gesprek te voeren met mensen die gepassioneerd zijn, die een visie hebben en weten waar ze voor gaan. 

Project Fifty Coffees

De spelregels

Ik was op slag verkocht en las ook nog het artikel 'How 50 Cups of Coffee Can Change Your Life', waar de "spelregels" uit de doeken worden gedaan. In sommige dingen kan ik me niet echt vinden, zoals 'beperk het tot 20 minuten'. 20 minuten... tegen die tijd heb ik mijn koffie besteld en geïnstalleerd op een stoel, dus daar doen we niet aan mee. 

Ik heb de voor mij belangrijke punten hieronder genoteerd, bij wijze van richtlijnen wanneer ik op de koffie ga.

 

wees eerlijk over je intenties

Vertel de andere persoon op voorhand wat de bedoeling is van de koffiedate, dat je hun feedback wil over een bepaald project of belangrijke stap in je leven.

vraag niets

Probeer je idee of plannen niet te pitchen of verkopen. Neem genoegen met de tijd, advies en het verhaal dat je krijgt van de tegenpartij.

Ga voorbereid

Bedenk op voorhand vijf tot tien vragen die interessant zijn voor de tegenpartij om te beantwoorden en die jou meer inzichten kunnen geven.

neem notities

Je kan inderdaad een gezellige babbel houden, maar je vergeet snel essentiële informatie. Neem notities tijdens het gesprek. Op deze manier toon je ook dat je aandachtig luistert en daar met een doel zit.

Verdoe niemands tijd

Vraag geen advies aan personen die beroepsmatig advies geven. Je kan uiteraard wel met hen afspreken en vragen hoe zij gestart zijn, wat hun struggles waren en hoe ze dit aanpakten. Laat mensen praten over hetgeen waar ze met passie over spreken.

wees interessant

Zoek uit waar de andere persoon mee bezig is of wat voor hem interessant kan zijn om te bespreken. Vermeld dat in het eerste contact omtrent dit project.

blijf niet onder de kerktoren

Beperk je niet tot mensen die vlakbij wonen. Waarom niet op de koffie gaan met iemand wanneer je je in het buitenland bevindt?
(Deze is zowaar mijn favoriet en klinkt als een goed excuus om naar het buitenland te trekken!)

 

hoe ik het ga aanpakken

Ik heb zo wel al een idee van enkele mensen die ik graag voor de koffie wil uitnodigen. Mensen waar ik naar opkijk of waarvan ik denk dat die mij iets kunnen bijbrengen. Sommige figuren zullen te hoog gegrepen zijn, maar het is het proberen waard.

Toen ik in 2014 voor het eerst van job wou veranderen, heb ik trouwens met enkele mensen afgesproken om hun inzichten te krijgen. Wat zagen ze mij doen in de toekomst, wat zijn mijn sterktes en wat zijn mijn werkpunten? Hoewel ik toen geen vijftig mensen heb ontmoet, lijkt het principe wel enorm op dat van 'fifty coffees'.

Heb jij zin om met mij op de koffie te gaan? Stuur me een bericht en we plannen een datum in.

 

Wil je zelf nog meer lezen over fifty coffees, check dan ook deze blogs:

Eerlijk gezegd had ik verwacht om er veel meer blogs over terug te vinden. Gewoon omdat het zo een leuk project is. Ken jij nog een andere blog, dan mag je mij dit absoluut laten weten en voeg ik ze toe aan het lijstje.

 

 

alle koffiedates op een rijtje